françaisenglishDINBelg 2005

naar beginpagina

18 - 65 jaar

65 - 80 jaar

2 - 18 jaar

Rolstoel

 

Achtergrond

Formules

Z-tabel

Contact

Lichaamsafmetingen van de Belgische bevolking

 

Achtergrondinformatie

 

Het uitgangspunt van het onderzoeksproject “DINBelg 2005” was om antropometrie dichter bij de ontwerper te brengen. Het ontwerpen van gebruiksgoederen dient namelijk te gebeuren op maat van de mens. Ook de ergonoom evalueert of ontwerpt werkplekken in functie van de werknemers.

 

Een groep van 433 studenten aan de Vlaamse ontwerpopleidingen werd schriftelijk bevraagd. De meest gebruikte methodes om een beeld te krijgen van de menselijke afmetingen zijn antropometrietabellen op het begin van het ontwerpproces en het testen met mensen op het einde. Er is daarbij een uitgesproken vraag om alle data te groeperen op een website en te updaten naar de Belgische bevolking toe. Afbeeldingen van producten met de voorgestelde afmetingen, richtlijnen en achtergrondinformatie werd door de meeste studenten als meest efficiŽnte en gewenste methode gezien.

 

Tot nu toe werden vooral oude tabellen gebruikt met geschatte lichaamsmaten voor buitenlandse populaties. Op deze site staan daarom recente antropometrische waarden voor de Belgische bevolking. De gemiddelde lichaamslengte van de volwassen Belgen (18 tot 65 jaar) bedraagt 1706 mm. Hiervoor zijn meer dan 150 000 mensen uit de actieve bevolking opgemeten. Door deze gegevens te combineren met de DINED 2003 tabel konden de andere afmetingen verhoudingsgewijs bepaald worden. Voor die Nederlandse tabel werd een representatieve groep helemaal gescand in 3D (www.nedscan.nl). Ook de data van de ouderen tussen 65 en 80 jaar zijn gebaseerd op deze studie.

 

Voor kinderen werden de gegevens uit de Vlaamse groeicurves gebruikt om de maten uit Pheasant (2001) aan te passen. De richtlijnen voor rolstoelgebruikers en vanuit de architectuur zijn algemeen aanvaarde afmetingen, die met de nodige marge kunnen toegepast worden.

 

Bevraagde scholen:

- Hogeschool Antwerpen, Master in Productontwikkeling

- Katholieke Hogeschool Limburg, Master in Productdesign

- Katholieke Hogeschool Mechelen, Bachelor in Interieurvormgeving

- Hogeschool West-Vlaanderen, Bachelor Industrieel Productontwerpen en Master Industrieel Ingenieur

 

Meest gebruikte antropometrische modellen:

- Rekenen met tabellen 73%

- Schatten 54%

- Testen met mensen 52%

- Opmeten van gelijkaardig product 46%

- Boek met afbeeldingen en afmetingen 36%

- Internet afzoeken 23%

- 3D computermodellen 22%

- 2D tekensjablonen 18%

 

Meest gebruikte boeken:

- Dirken, H. 2001 Productergonomie: ontwerpen voor gebruikers. Delft: Delftse Universitaire Pers, 496 p.

- Haak, A.J.H, Leever-van der Burgh, D. 1994 De menselijke maat: een studie over de relatie tussen gebruiksmaten en menselijke afmetingen, bewegingen en handelingen. Delft: Delftse Universitaire Pers, 87 p.

- Molenbroek, J.F.M. 1994 Op maat gemaakt: menselijke maten voor het ontwerpen en beoordelen van gebruiksgoederen. Delft: Delftse Universitaire Pers, 389 p.

- Panero, J., Zelnik, M. 1979 Human dimension and interior space: a source book of design reference standards. London: Architectural press, 320 p.

- Pheasant, S. 2001 Bodyspace: anthropometry, ergonomics and the design of work. London: Taylor & Francis, 244 p.

 

Nedstat Basic - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller Motmans R. DINBelg 2005. Ergonomie RC, Leuven © 2005-2006